KAKO STARŠI LAHKO POMAGAMO SVOJIM OTROKOM RAZVITI SVOJ POTENCIAL?

Samo pozitivni starši lahko pomagajo plavalcu/-ki razviti in spoznati njihov potencial.

Če trener želi postati dober trener, se izobražuje, bere ali študira video posnetke vrhunskih plavalcev z namenom, da bi svojim varovancem omogočil hitrejšo in lažjo pot do doseganja njihovih maksimalnih sposobnosti. V kolikor plavalec želi plavati hitreje in nastopati na tekmovanjih bolj uspešno, se mora pridružiti plavalnemu timu, naučiti tehnik plavanja pod budnim očesom trenerja in slediti ostalim top plavalcem v skupini.

Brez dvoma imajo tudi starši neprecenljivo vlogo v razvoju slehernega plavalca. Toda postavlja se vprašanje, od koga naj se starši tega naučijo, kako postati bolj uspešen starš v tem procesu.

Trenerji PKL Ljubljana

Strokovnjaki s tega področja svetujejo naslednje:

Brez vprašanja imejte radi plavalce (svoje otroke) v celoti in brezpogojno – ne zato ker hitro plavajo ali koliko medalj so osvojili, temveč zato ker so človeška bitja. Imejte jih radi iz razloga, ker so to naši otroci.

Pomagajte otrokom pri uravnavanju časa, še posebno kadar gre za mobilne telefone, prenosne računalnike, tablice in računalnike. Priporočljivo je, da vsaj 30 minut pred spanjem izključijo vse naprave. V spalnici ne smejo imeti nobene od pravkar naštetih naprav, vključno s TV-ejem. Raziskovalci so ugotovili, da uporaba tovrstnih naprav tik pred spanjem negativno vpliva na kvaliteto in kvantiteto spanja. Športniki oziroma odraščajoči otroci potrebujejo veliko spanja.

Ne kupujte otroku gaziranih pijač. To so pijače, ki nimajo dobrega vpliva na plavalčevo zdravje in slabo vplivajo na hitrost plavanja. Otroci naj pijejo navadno vodo (vsekakor ne tisto, ki je v bazenu 😉 )

– Starši pozor, ne trenirajte svojih otrok, to je naloga trenerjev. Vaša naloga je po naravi zahtevna in kompleksna, zato si ne nalagajte dodatnega bremena. Ne poskušajte svojega otroka učiti tehnike, taktike, strategije in ostalih sposobnosti. Obstaja veliko stvari, s katerimi boste pomagali otroku razviti in spoznati njihov potencial v celoti, ne da bi se pri tem vtikali v proces treninga.

– Obravnavajte ter se pogovarjajte z otrokom o trenerju spoštljivo in dostojno (ta odnos je zelo pomemben tudi z vidika spoznanja, da trener po obnašanju otroka lahko z lahkoto spozna vaš odnos do njega). Zelo pomembno je, da je odnos starša do trenerja dober. To je eden izmed zagotovil za uspešno plavalno kariero vašega otroka. Vedno imejte v mislih, da trener želi vašemu otroku enako dobro kot vi sami in da so poti do uspeha različne (jih je pa žal več). Trener želi, da je otrok uspešen v plavanju in v osebnem življenju. Želja trenerja je vsekakor, da otrok vzljubi plavalni šport in da uživa v njem. Ne pozabite, da starši in trenerji tvorite isti tim.

Vez trener-plavalec je zelo pomembna

– Bodite navdušeni na tekmovanju. Navijajte za svojega in slehernega plavalca v ekipi. Seveda pri tem ne boste dajali plavalcem nasvetov glede taktike, tekmovalne strategije in podobno. Ja, lahko pa mu pred nastopom poveste, da ga imate radi in naj uživa v tekmi.

– Naučite se, da otroku rečete ne. Kljub temu da imate radi svojega otroka, je potrebno včasih reči ne. Tu mislimo predvsem na nezdravo hrano, zamujanje šole (izostanki od pouka ), pozno prihajanje domov in podobno. S takšnimi odločitvami boste postali neravno popularni, toda na daljši rok se bo vaša odločnost obrestovala.

– Bodite otroku vzor glede odnosa do zdravja, telesne aktivnosti in udeleževanja pri športnih aktivnostih. Novodobne raziskave so pokazale, da je prav vpliv staršev na odnos otroka do tovrstnih aktivnostih pod velikim vplivom prav vas staršev.

– Spodbujajte vašega otroka k vzpostavitvi pozitivnega prijateljstva z ostalimi člani v ekipi. Prijatelji in prijateljstvo imajo pomembno vlogo še posebno v obdobju odraščanja vašega otroka. Organizirajte srečanje z ostalimi člani ekipe (gledanje filmov, pikniki in podobno ). Povabljeni otroci naj se počutijo sproščeno. Starši poskrbite, da bodo odnosi med otroci celotnega tima prijateljski.

– Druženje staršev z drugimi starši je prav tako zaželeno. Pomagajte si med seboj pri vožnjah otrok na tekmovanja, vožnji na jutranje treninge in podobno. Zaželeti je potrebno dobrodošlico staršem novincem pri uvajanju na ritem skupine in delovanje kluba.

IMG-20211026-WA0003
Dobra volja in spoštovanje med plavalci

V primeru nesoglasja v klubu se je potrebno mirno, spoštljivo in odkrito pogovoriti. Obrekovanje ubija plavalne klube.

– Starši spodbujajte svoje otroke, da postanejo sami odgovorni za svoje ”plavanje”. Tu mislimo predvsem na sušenje in pripravo opreme za trening in tekmovanje. Prav tako naj bodo samostojni pri jutranjem bujenju za dopoldanski trening in podobno. Kajti zaupanje prihaja iz vedenja in vedenje prihaja iz učenja. Več stvari, ki jih naredijo sami in več, kot vedo, bolj samozavestni bodo naši otroci – plavalci/-ke.

– Nagrajujte otroke za dobro obnašanje in moralne vrednote, kot so poštenje, spoštovanje, predanost, prijaznost in trdo delo, ne pa da jih hvalite za osvojene medalje in osebne rekorde. Pomagajte ustvariti predvsem ugledne otroke, hitro plavanje in ostale trofeje pa naj predstavljajo bonus.

– Končni faktorji, ki omogočajo, da otrok spozna svoje potencialne sposobnosti, zadevajo bolj otrokov karakter, njegovo osebnost, vrednote, krepost in obnašanje kot pa velikost, moč in druge fizične kvalitete.

– Pomembno je, da enako tretirate zmage kot poraze, ko do tega pride. V obeh primerih jim povejte, da jih imate radi in da ste uživali med opazovanjem tekme. Pokažite otroku, da so vaša čustva enaka tako v primeru zmage kot v primeru poraza.

– Bodite potrpežljivi še posebej v obdobju, ko rezultatskega napredka ne bo, plavalec je dosegel plato in to lahko traja tudi neko daljše obdobje (pol leta). To obdobje je za plavalca in trenerja zelo neprijetno. Tudi trenerji ne smejo pozabiti, da je njihova naloga prav v tem, da v težkih trenutkih podpirajo svoje varovance ne glede na dolžino trajanja platoja.

Če otrok česa ne doseže (na primer ni izbran v višjo selekcijo), se z otrokom pogovorimo na sledeči način:

  • Pogledamo otroka v oči in mu povemo: »Rad te imam in vem, da si razočaran, toda moraš sprejeti dejstvo, da trenutno nisi še dovolj sposoben za prehod v višjo skupino.«
  • Mnogi starši ravnajo narobe, ker se zaradi razočaranega otroka začnejo prerekati s trenerjem. namesto da bi se takoj lotili izziva v smislu reševanja nastalega problema.

– Starši uživajte v spremljanju vašega otroka na tekmo in opazovanju le-te. Zavedajte se, da otrok takrat počne nekaj koristnega za svoje zdravje. Z dejavnostjo, s katero se ukvarja vaš otrok, ne bo samo izboljšal svoje telesne pripravljenosti in dobrega počutja, temveč bo tudi lahko komu rešil življenje.

– Nikoli v družbi ne predstavite svojega otroka kot plavalca ali še več kot »kravlista« ali »prsača«. Ne določajte jih glede na njihove uspehe oziroma neuspehe temveč jih predstavite na drugi način in jim na ta način pomagajte, da se razvijejo v pozitivne osebe. Vse to bo pozitivno vplivalo na plavalno dejavnost.

– Spodbujajte vaše otroke, da le-ti spodbujajo in skrbijo za svoje sovrstnike v Nesebičnost in požrtvovalnost sta kvalitetni lastnosti, ki naj bi jih imeli vsi športniki. Torej začnite učiti otroka, kako je treba pomagati soplavalcu/-ki, kadar je le-ta v težavah in kako je treba proslaviti zmage.

Plavanje je več kot šport- je stil življenja

– Tudi na področju prehranjevanja je vloga staršev neprecenljiva. Otroka je potrebno že zelo zgodaj naučiti, da se zdravo prehranjuje.

– Brez panike, v kolikor se otrok odloči, da bi prenehal z udejstvovanjem. Prvič: potrebno je ugotoviti razloge, da bi lažje razumeli njegovo odločitev. Za nasvet se lahko obrnemo na starejše plavalce, ki so ”preživeli” podobno izkušnjo. Na ta način bomo lažje dojeli, kako se otrok počuti v takšni situaciji. V tem trenutku je otrok še bolj dovzeten in potrebuje ljubezen in ne obsojanje. Otroku ne smete pokazati, da ste tudi vi razočarani.

– Ne odzivajte se preveč čustveno, v kolikor vaš otrok naredi napako. Učenje iz napak je najbolj močno in učinkovito orožje, ki ga imamo pri odpravljanju le-teh.

– Zavedati se morate, da se potrebe otroka s procesom odraščanja spreminjajo. Torej način povezovanja starš – otrok se z leti spreminja in dobiva nove orise. Na začetku je vloga starša podobna učiteljevi vlogi, kasneje pa postaja bolj poslušalec in usmerjevalec pri reševanju problemov. V kasnejšem obdobju pa nam otroci sami narekujejo način povezovanja.

– Otroka spodbujajte k iskanju ravnovesja med športno aktivnostjo in ostalimi aktivnostmi v življenju. Spodbujajte otroka k procesu učenja v šoli kakor tudi povsod drugje, kjer je le to mogoče. Pomagajte otroku organizirati dnevne, tedenske Dovolite otroku, da najde zadovoljstvo tudi v drugih športih, ne da bi pri tem zanemaril obveznosti plavalnega urnika. Otroku boste vsekakor dovolili, da gre s svojimi prijatelji v kino, v zabavišče ali kaj podobnega. Predvsem pa jim dovolite, da bodo otroci in da bodo uživali v svojem otroštvu, plavanje bo že samo poskrbelo zase.

– Kako voditi razgovor z otrokom (po treningu ali tekmovanju), kadar je otrok žalosten, jezen ali razočaran. Včasih je najbolje, da smo tiho. Čeprav je to trenutek, ko ima starš močno željo, da bi kaj rekel in pomagal otroku k obvladovanju čustvene bolečine, pa je vseeno najbolje, da ostane starš tiho. Takrat poslušamo, da otrok sam pove kaj več o težavah, ki ga pestijo. Dobra ga poslušamo, preden odgovorimo.

– Hišna opravila. Ne glede nato, da vaš otrok vsak dan preplavala toliko in toliko kilometrov, ga to ne opravičuje, da ne bi skupaj z ostalimi člani družine izvajal hišna opravila. Hišna opravila sodijo med dragocene dejavnosti v otrokovem življenju. Skozi te dejavnosti se otrok nauči opravljati delo kot član družine oziroma teama, nauči se skromnosti, požrtvovalnosti, spoznava koristi delovne etike. Z opravljanjem hišnih dejavnosti otrok pomaga tudi vam.

Nikoli ne zapustite svojih otrok. Ko enkrat postanete starš, se morate zavedati, da boste opravljali tovrstno dejavnost do konca svojega življenja. Pri tem ni izključevanja. Tudi v najtežjih trenutkih, ko se vam zdi, da je stvar izgubljena in da ne morete vzpostaviti stika z vašim otrokom, morate vztrajati. Tudi če je tako boleče, ne smete zapustiti svojega otroka. V tem trenutku bodite oseba, ki ne obsoja svojega otroka ter ne pričakuje ničesar od njega. Naj bodo v tem trenutku tisto, kar so.

Sprostite se in uživajte. Vsi starši še posebej ”upokojeni” plavalci, a sedaj starši, se radi spominjajo na čas, ki so ga preživeli skupaj s svojimi otroki. Spominjajo se radi voženj na trening, tekmovanja, skupnih piknikov in druženja z ostalimi starši v skupini. Čas, ki ste ga preživeli skupaj s svojim otrokom je vsekakor bolj vreden, kot vse osvojene uvrstitve in medalje.

 

Članek je pripravil in priredil Vladimir Čermak, Coach

Show Buttons
Hide Buttons